04-05-09

Pontchâteau.


montfort,calvarieberg,pontchateauIn 1710 beleefde Montfort in Pontchâteau weer een scharniermoment. Daar had hij een vijftiental parochies in de omgeving gemobiliseerd om mee te werken aan de oprichting van een calvarieberg. Daarbij moest hij er ook voor zorgen dat die mensen voldoende te eten hadden. Op 14 september, het feest van de kruisverheffing, wilde hij de calvarieberg inzegenen. Daags tevoren ontving hij evenwel een bericht van de bisschop van Nantes waarin die hem verbood om de kruisberg in te zegenen.


Er waren toen al 20.000 mensen verzameld. Die nacht is hij nog te voet naar Nantes gegaan - een afstand van 45 km - en trof er in de vroege ochtend de bisschop. Maar deze liet zich niet overhalen om zijn verbod in te trekken. Het was een politieke kwestie.
Montfort werd ervan beschuldigd dat hij een fort aan het bouwen was om een invasie van de Engelsen te vergemakkelijken.
De kruisberg is gelukkig nooit helemaal afgebroken. Hij staat er nog en vormt nog steeds een van de grote bedevaartplaatsen van Bretagne.

Montfort is na die ontgoocheling op retraite gegaan bij de Jezuïeten in Nantes en pas op het einde van de retraite vertelde hij hen wat er allemaal gebeurd was. Ze waren erover verwonderd in wat voor vrede die man leefde.

1710 - 2010
Het is nu 300 jaar gelden dat dit gebeurde.

Voor méér informatie kan je terecht op de site:
www.calvairedepontchateau.com

21:13 Gepost door Montfortteam in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: montfort, calvarieberg, pontchateau |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.