13-05-09

Wat God beloofd heeft voert Hij uit.

Hoe ziet Montfort nu het handelen van God?

God is in de geschiedenis binnengetreden. Daaraan is een lange tijd van voorbereiding voorafgegaan. Omstreek 1800 jaar voor Christus heeft God zich tot Abraham gericht en 1800 jaar later liet Hij Christus zelf in de wereld komen. Die menswording is in Gods plan eigenlijk al begonnen met Abraham. Hij zei tegen Abraham: "Trek weg en ik ga van u een volk maken." Een belofte.

En doorheen de hele geschiedenis zien we, dat als God zijn woord geeft, Hij zich 'kleeft' aan degenen aan wie hij zijn belofte doet. Abraham is op zwerftocht gegaan. Hij heeft zijn geloof in die belofte van God doorgegeven aan Isaak en Jacob. Zij hadden op hun zwerftocht door het leven niets anders in handen dan die belofte van God. Hun geloof was: wat God belooft voert hij ook uit. Ook al lijken de omstandigheden dit op het eerste gezicht tegen te spreken. In Egypte belandde het volk van God immers in de slavernij.

Gods plan belet blijkbaar niet dat het sinds Abraham met ups en downs vooruit gaat. Toen de nood het hoogst was richtte God zich tot Mozes. "Ik heb het geklaag van mijn volk gehoord. Ik daal af. Ga naar Farao en ga pleiten voor mijn volk." Met Mozes kwam er weer zo'n scharnierpunt in de geschiedenis. Met hem wordt het 'Verbond' tot stand gebracht.

Maar ondanks dit verbond raakt het volk toch weer op de dool. Er wachtte hen een verblijf van veertig jaar in de woestijn (40 jaar was toen een mensenleven). Ook nadat ze het 'Beloofde Land' waren binnengetrokken, wisselden moment van euforie en van tegenslag elkaar af: na hoogtepunten met de koningen Saul, David en Salomo, waren er ook dieptepunten.

Een absoluut dieptepunt was de ballingschap naar Babylonië en de verwoesting van de tempel van Jeruzalem met de vernietiging van de ark van het verbond. In die periode van ontrouw en vertwijfeling stonden er evenwel profeten op die eraan herinnerden dat God zijn woord steeds gestand houdt. Het is immers ook de constante in Gods handelen met de mensen dat Hij zijn doel bereikt ondanks menselijke zwakheid of ernstige hindernissen.

22:06 Gepost door Montfortteam in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: god, christus, abraham, montfort |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.