14-07-12

Het heiligdom van D'Hoppe.

Heiligdom Onze Lieve Vrouw van Lourdes op D'Hoppe
(Vloesberg – Flobecq)
 

In het jaar 1888 begon Baron Lefèbvre op eigen kosten op D'Hoppe een kerkje te bouwen, vooral gedreven door zijn vrouw, die heel godsdienstig was en medelijden had met de arme bevolking, in een gehucht ver van de dorpen Brakel, Schorisse en Vloesberg. Ze was vooral bezorgd om het geestelijk welzijn van deze mensen. Het was waarschijnlijk ook een aandenken vanuit een persoonlijke devotie voor wat 30 jaar daarvoor in Lourdes gebeurd was. Immers in 1858 was Maria aan Bernadette verschenen in de grot van Massabiel. Het kerkje werd toegewijd aan Notre Dame de Lourdes. Op 15 augustus 1888 werd onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking het kerkje ingewijd door de afgevaardigde van de bisschop van Doornik.

Grot D'HoppeIn 1938 was het 50 jaar geleden, dat het kerkje op D'Hoppe gebouwd werd. Ook was het juist 80 jaar geleden dat Maria in Lourdes verscheen. Om die gelegenheid feestelijk te gedenken liet pater Hubert Claes, montfortaan, een prachtige Lourdesgrot bouwen tussen het klooster en de kerk. De grot werd ingezegend op zondag 21 augustus 1938 door Monseigneur Rasneur, bisschop van Doornik.

Na de bouw van de Lourdesgrot begon men met de aanleg van een park met kruisweg en calvarieberg. De stichter van de congregatie van de Montfortanen liet in alle parochies waar hij een missie hield, een groot kruis of een calvarieberg oprichten als blijvende herinnering aan zijn predikatie. Voor pater Claes vormden de Lourdesgrot en de calvarieberg één geheel om te herinneren aan Montforts lijfspreuk: Door Maria tot Jezus. Sinds de stichting en de bouw van het kerkje zijn in 2012, 124 jaar verstreken. Het is 74 jaar geleden dat de Grot werd gebouwd en ingezegend en ongeveer 62 jaar dat de kruisweg en calvaire werden opgericht.

In de loop der jaren is er hier en daar iets aan het kerkje veranderd. Vroeger was de grot binnenin het kerkje. Onder invloed van het Tweede Vaticaans Concilie werd het priesterkoor aangepast en het altaar naar voren gehaald. Het interieur werd opnieuw geschilderd. De toren werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe haan, die bij dag en dauw het eerste zonlicht weerkaatst.

kerkD'HoppeHoe bescheiden het heiligdom ook is, in de kapel zijn enkele objecten de moeite waard. Daar zijn vooral de 15 geschilderde kruiswegstaties van de hand van kunstschilder Camerlinckx. Vervolgens is er de beeldengroep van de stervende Sint Jozef, die mooi gerestaureerd werd door mevrouw Johan Penne. Een prachtige monumentale antieke zetel prijkt op het priesterkoor naast het altaar. Deze werd in 1949 geschonken voor het koor van de kerk door, waarschijnlijk zijn weduwe, Léonce Van Damme, gestorven 18 juni 1949.

Vanaf 1903 is de zorg voor dit heiligdom in handen van de Paters Montfortanen. Het klooster werd gebouwd in 1906, nadat de paters gedurende drie jaar op het kasteel hadden verbleven. Aan de andere kant van de kerk verrees in 1910 het klooster van de zusters van de Wijsheid, die er lange jaren een schooltje inrichtten.

Je zou kunnen zeggen dat het heiligdom en het klooster de oudste montfortaanse aanwezigheid in België vertegenwoordigen.  

montfortanen,d hoppe,vloesberg,flobecq,lourdesgrot,montfortIn 2010 werd de prachtige grot gerestaureerd.  Talrijk ex-voto's getuigen van de vele gunsten die door de voorspraak van de heilige Maagd werden verkregen.

15 Augustus is altijd de hoogdag met een plechtige Eucharistieviering. Het is telkens weer een feest waar over gesproken wordt.

Het  domein ligt op de route N48, van Brakel naar Ronse, ongeveer midden tussen beide steden. Het is een Nederlandstalig gehucht in de faciliteiten gemeente Flobecq. 

De vele toeristen die in D'Hoppe genieten van de natuur zullen zeker niet nalaten enkele minuten bedevaarder te worden en een bezoek brengen aan de grot en de calvarieberg. 

De eucharistievieringen zijn voorzien op zaterdagavond om 17.30 uur en op zondag om 9.30 uur.

Méér info bij pater Nico Van Etten en nog méér foto's via de blog: http://lourdesgrotten.skynetblogs.be/post/6495750/vloesberg-frans-flobecq--gehucht-dhoppe-la-ho

 

16:25 Gepost door Montfortteam in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: montfortanen, d hoppe, vloesberg, flobecq, lourdesgrot, montfort |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.