13-11-11

Doe open voor Jezus Christus.

"... Dat heb je aan mij gedaan"

Terug van Rome in 1706, vertrekt Montfort met broeder Mathurin naar Bretagne. Zijn broer, Joseph Pierre, dominicaan, gaat hem helpen bij de missie in Dinan, een stadje aan de Côtes d'Armor. Alle mogeljke sociale groepen heeft hij onder zijn gehoor, mt name soldaten die er een kazerne hebben. Maar zijn voorkeur gaat naar de armen. "Tekenend voor hem is dat hij de armen ontdekte als jongeman en daarna toen hij pas priester was... Die duidelijke neiging was goeddeels gestoeld op een theologische visie...: de armen zijn de vertrouwelingen van Jezus Christus, voor wie Hij kiest, zijn plaatsvervangers, zijn steunpilaren, zijn erfgenamen; meer nog, zij zijn Jezus Christus zelf" (L. Pérouas).

Hij is geboeid door dat idee. Hij logeert in een onderkomen voor een groep missionarissen. Op een avond vindt hij op straat een melaatse en met zweren overdekte arme kerel. De ongelukkige hoeft hem nog niet eens om hulp te vragen; hij heeft hem al vast, neemt hem in de armen en draagt hem naar het missionarishuis. Het is laat en de deur is al op slot. Hij klopt aan en roept een paar keer: "Doe open voor Jezus Christus! Doe open voor Jezus Christus!"

Rome, Montfort, Mathurin, Bretagne, Dinan, Jezus Christus, L. Pérouas

Degene die open deed wist niet wat hij zag: Montfort met die arme drommel in zijn armen. Hij vlijde zijn kostbare last in zijn eigen bed en probeerde hem zo goed mogelijk op te warmen, want de man was totaal verkleumd. Hijzelf bracht de verdere nacht door in gebed.

Spectaculair? Ja, maar tegelijk diep gelovig! En hij gaat met dit soort concrete acties door, samen met enkele toegewijde mensen. Hij organiseert een soort dispensarium om noodlijdenden het noodzakelijke te bieden. 

"Wees niet bang! Doe open voor Jezus Christus!"

16:19 Gepost door Montfortteam in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rome, montfort, mathurin, bretagne, dinan, jezus christus, l. pérouas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.